„S-au dus meciurile și nu prea am înțeles exact ce a fost!” este debusolată Monica Niculescu după Indian Wells și Miami, unde a avut cele mai slabe rezultate din sezon.
„Mi-a plăcut mai mult la primul meci câștigat la Miami contra perechii Mattek / Flipkens decât la antrenamente unde, posibil din cauza vântului, nu am simțit mingea. Pe terenurile închise, cu prelată pe margini, m-am simțit mult mai bine, arene puțin ferite de vânt, cu tribuna plină de spectatori” se destănuie Monica Niculescu pentru Prosport la Hard Rock Stadium, unde a pierdut în turul secund al Open-ului Floridei.
„Ca tactică eu și cu Aljicia Rosolska trebuia să venim mereu în față, la fileu, și repetat foarte mult. Asta am încercat să facem, și eu, și Aljicia. Rosolska tot timpul face serviciu-vole și pe prima minge dar și pe a 2-a servă. Aveam nevoie să fim active la fileu, ceea ce s-a și întâmplat în primul tur. Nu întâmplător Mattek-Sands, la un moment dat, nu mai știa pe unde să dea, a tot încercat lobul, ca lovitură de trecere dar defensivă” anlizează Monica parteneriatul cu poloneza Rosolska programat pentru cele mai tari turnee din primăvara americană, Double-SunShine de la Indian Wells și Miami.
„Primul meci la Indian Wells eu cu Aljicia nu prea ne-am înțeles. Nu prea ne-am conectat, a fost un meci rapid. Am jucat cu Linette / McNally” este sinceră Niculescu, dispusă pentru Prosport să identifice marea problemă ivită în California.
„Eu am stat pe partea dreaptă la Indian Wells, ea a stat pe rever și nu a fost bine. Se duceau mingiile foarte repede, nu am reușit să intrăm în meci deloc! S-a terminat partida și nu am înțeles exact ce a fost, n-am avut ritm, nu am avut nimic” nu-și ascunde franchețea Monica față de dublul făcut cu Rosolska, poloneză clasată pe a 40-a poziție mondială, mai sus cu un singur loc decât ea.
„Aici la Miami s-au mai așezat lucrurile mai ales că am luat primele 5 egalități (n.r. la dublu, în caz de egalitate se joacă punct decisiv, nu se câștigă ghemul la două puncte diferență). Au fost cinci 40-egal și le-am luat noi ! A fost grozav, s-au rânduit puțin lucrurile. Și am stat și eu pe rever, detaliu esențial care a contat” scoate în evidență „jumătatea plină a paharului” Niculescu pentru Prosport.
După meciul pierdut în primul tur la Indian Wells, i-am zis Aljicei: «Uite, eu nu am prea reușit să dau cu returul de pe partea aia dreaptă pe care am stat». M-au presat mult, mi-au dat wide cu serva (minge plasată în unghi ascuțit care a forțat-o pe Niculescu să returneze din culoar sau dincolo de acesta), în afară, și nu prea am reușit. Izbuteam doar lobul! Lob care este cam defensiv, orice ai face – Monica Niculescu
„Aljicia (n.r. Rosolska, partenera de dublu a Monicăi) a zis: «Sigur, nicio problemă! Toată viața oricum am stat pe dreapta (n.r. la retur). De un an-doi stau pe rever». Deci ea a stat toată viața pe dreapta, nu a fost o problemă. Ne-am antrenat eu pe rever, ea pe dreapta și uite că a fost bine la Miami unde le-am bătut pe Mattek-Sands și Flipkens” relevă Monica importanța strategică de a juca pe partea stângă a terenului și avantajul creat la retur dacă intră în punct cu o lovitură de backhand.
Niculescu descifrează cât de mult contează pentru ea să forțeze la primire de unde să își creeze culoarul avansării la fileu: Da, la retur am fost bune! Și mi s-a părut că și prima servă am băgat-o tot timpul! Prima servă, așa cum a fost ea, dar am încercat să jucăm foarte mult cu primul serviciu și a contat foarte mult. Asta pentru că pe serviciul 2 vedeam mai bine terenul și nu cred că avem procentaj foarte bun” explică Monica necesara „chimie” cu colega de dublu pentru a acoperi zonele de passing vizate de adversare. „Returul a fost bun. Repet, m-am simțit bine în teren deși pierdeam, puțin, mingea cu scorul. Era cam întuneric cu lumină, cam pierdeam mingea când eram acolo!” nu scade Niculescu standardul exigenței avute inclusiv la antrenamentele unde l-a avut lângă ea pe Horia Tecău, căpitanul-nejucător al naționalei feminine venit special la Miami ca să lucreze cu Ana Bogdan și Monica.
Dublul făcut la Indian Wells și Miami cu Rosolska, ex-parterneră cu Andrea Mitu (n.r. titlu cucerit la Bastaad 2016) și Mihaela Buzărnescu, a fost cea mai slabă asociere din 2023, început de sezon în care nu pierduse, niciodată, în primele două tururi așa cum s-a întâmplat în California și Florida.
Rezultate Monica Niculescu în 2023 cu 5 partenere diferite:
A. Barnett – Hobart, pierde în sferturi de finală Golubic – Australian Open, eliminată în optimi de finală Golubic – Lyon, învinsă în semifinale Kato – Abu Dhabi, înfrângere în semifinale Zimmermann – Dubai, pierde în sferturi de finală Rosolska – Indian Wells, eliminată în primul tur Rosolska – Miami, învinsă în turul secund
Chiar dacă Rosolska a făcut finala de dublu mixt la US Open 2018 cu Nikola Mektic după ce jucase semifinală la Wimbledon în același an, Niculescu este a 2-a cea mai bine clasată româncă în ierarhia WTA de dublu după Gabriela Ruse (cele două românce au ajuns până în sferturi de finală la US Open 2021).
În conjunctura absenței Gabrielei Ruse din lotul pentru barajul pentru Grupa Mondială de la Koper (Slovenia), Tecău are de ales să titularizeze la dublu ca parteneră a Monicăi între Jacqueline Cristian și Irina Bara.
Niculescu a făcut echipă ultima dată cu Bara la Hamburg unde cele două au jucat semifinală la turneul de 251.750 de dolari iar cu Cristian Monica a jucat alături la Rouen, în octombrie trecut, unde româncele au pierdut în penultimul act al challengerului de 115.000 de dolari.
Tecău are și varianta unui dublu Niculescu / Bogdan contra Sloveniei, cele două fiind partenere la ultimul turneu al lor din 2022, când, la Limoges, Monica și Ana au fost învinse în sferturile de finală de perechea Pochet / Voracova.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER